Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Kréta »

Krétská kuchyně aneb něco pro gurmány

Řecká kuchyně patří mezi jednu z nejchutnějších kuchyní v Evropě a její věhlas přesahuje i hranice tohoto kontinentu. Je oblíbená nejen díky své pestrosti a vynikající chuti, ale také díky tomu, že je poměrně zdravá.

V krétské kuchyni můžete cítit samozřejmě vliv Itálie, Turecka i arabských zemí. Zdejší kuchyně je ale v mnoha směrech podobná té řecké a garantujeme vám, že si zaručeně pochutnáte! Neváhejte a přečtěte si naše tipy!

Chcete-li si pochutnat na některé ze zdejších dobrot, určitě si v průběhu dovolené na Krétě zajděte do některé z taveren. Kréťané jsou gurmáni tělem i duší, proto je pro ně každé jídlo takovým malým obřadem, který je doprovázen také dostatečným množstvím vína či pálenky. Tyto chvilky si Kréťané velice rádi dopřávají například ve zdejších tavernách, kde personál servíruje zejména tradiční pokrmy. A která krétská delikatesa opravdu stojí za ochutnání?

V první řadě doporučujeme Tzatziky. Jedná se o proslulý předkrm, jenž se pojídá s bílým či hnědým chlebem. Někdy však může být součástí hlavního chodu a do jisté míry nahrazuje naši tatarku. Základem pokrmu je vynikající řecký jogurt, který je sice mnohem tučnější, než naše bílé jogurty, ale zároveň se může pyšnit také lahodnější chutí. Do tohoto pokrmu se obvykle přidává okurka, česnek, speciální koření a někdy také kopr. Pak nezbývá, než si na této lahůdce během vaší dovolené na Krétě pochutnat.

Další delikatesa, jíž stojí za to ochutnat, se nazývá Dakos a její základní surovinou jsou paximadi. Jedná se o oválné ječné kousky chleba, které se podobají tvrdým sucharům. Traduje se, že tento pokrm vymysleli horští pastevci, kteří se ujistili, že jídlo disponuje velkou trvanlivostí. Paximadi se nejprve namáčí ve vodě, pak se nechá nasát olivovým olejem a posype se rozmačkanými rajčaty, sýrem a oregánem. Výsledkem je pak tato pochoutka, která se může zapít také lahodným vínem.

Během dovolené na Krétě si nemůžete nechat ujít příležitost ochutnat Choriatiky (Řecký salát). Jeho základem je čerstvá zelenina, konkrétně rajčata, okurky, papriky a salát. Ta je pak doplněna ještě lahodnými olivami a olivovým olejem. Tato směsice se pak posype bazalkou, cibulí a ovčím sýrem feta. Samozřejmě, že na tomto řeckém ostrově narazíte na každém kroku také na oblíbený gyros. Jedná se v podstatě o kořeněné vepřové maso, které se opéká na ohni. Jako přílohu můžete zvolit hranolky, pitu, případně zeleninovou oblohu. Milovníci kuřecího masa si mohou dopřát i dobrotu v podobě kuřecí pitu (chicken pita).

Výborná je také masová pochoutka jménem Souvlaki. Jde o kuřecí, vepřové či skopové kousky masa, které jsou napíchány na jehle a podobají se tedy špízu. Jako přílohu doporučujeme hranolky nebo rýži. Zvolit však můžete i zeleninovou přílohu, případně tzatziky. Máte-li rádi nákypy, neváhejte a vyzkoušejte Mousaku, tedy nákyp z lilků, mletého masa a brambor. Je ochucen kořením, česnekem a následně politý bešamelem.

V případě, že si příliš nepotrpíte vyloženě na masové pokrmy, vyzkoušejte například Pasticio, což jsou těstoviny zapečené s mletým masem a sýrem, nebo Dolmanes, jež se skládají z vinných listů plněných mletým masem a rýží. Samozřejmě, že ani tady nemohou scházet dary moře (ryby, kalamáry, mušle či chobotnice), ovšem ověřte si raději, zda vám servírují skutečně čerstvou pochoutku a nebo se jedná o zmražený pokrm.

Další krétskou delikatesou jsou zdejší sýry. Nejznámější z nich je zřejmě slaný ovčí sýr feta, který je v restauracích často servírován pokořeněný a přelitý trochou olivového oleje. Někdy se k němu podávají také olivy.

A na závěr si představíme některé tradiční krétské dezerty a nápoje. První z nich se jmenuje Baklava a je složen z těsta, které se podobá tomu našemu listovému. To se podává s nasekanými ořechy, medem a nakonec je vše polito hustým cukrovým sirupem. Další pochůtkou jsou pražené mandle, jež jsou obaleny v medovo-cukrové polevě a nazývají se Mantoles.

Co se týče nápojů, uvedené dobroty můžete zapít silnou pálenkou z vinných listů, která se jmenuje Rakki a v restauracích se běžně podává s melounem či jiným ovocem. Variantou Rakkii je Rakomelo – pálenka s medem a skutečně je nesmírně lahodná. Další oblíbená kořalka je Ouzo a ta se podává buď s ledem a nebo může být zředěná vodou. Tradičním nápojem je také koňak Metaxa a nebo Retsina, což je bílé víno s pryskyřicí. Přejeme dobrou chuť!


 

Čtěte další články o Krétě!

Aktuální nabídka zájezdů na Krétu



 

 
Tagy: , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist