Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Kréta »

Svatba na Krétě

Svatební den se rozhodně řadí mezi jeden z nejkrásnějších okamžiků v životě. Není tedy divu, že většina snoubenců touží po tom zažít tento den v poněkud netradičním duchu. Nutno dodat, že právě pro tyto účely je Kréta ideálním místem.

Dopřát si tu můžete romantický obřad na pláži či v některém ze zdejších proslulých letovisek. Nelze pak nedoporučit také romantické líbánky na Krétě, které budou dokonalou tečkou za nádherně strávenými dny.

Aby váš den D proběhl bez větších obtíží, je třeba dodržovat určitá pravidla. Konkrétně je třeba si s sebou přivézt platný cestovní pas (který bude soudně přeložen do angličtiny), do angličtiny přeložené a notářem ověřené rodné listy a samozřejmě také vyplněný formulář s nezbytnými údaji o snoubencích. V některých případech je třeba také předložit rozsudek o rozvodu (v případě, že je někdo z páru již rozveden) a úmrtní list (pokud došlo k úmrtí předchozího partnera). Tyto dva dokumenty však požadují jen v některých destinacích.

Pokud splníte všechny výše uvedené požadavky, nic nebrání tomu, aby mohl odstartovat váš nezapomenutelný den. Na Krétě můžete uzavřít dva druhy obřadů – civilní a obřad v kostele.

Civilní obřad

Zvolíte-li první nabízenou varientu, celý ceremoniál se může odehrávat hned na několika místech. Jen pro příklad uvedeme třeba starou část historického benátského města Rethymno, dále starou benátskou kapli, která byla upravena vyloženě pro svatební účely, nebo majestátnou benátskou pevnost Fortezza. Ovšem budete-li mít zájem, obřad se může odehrát také na některé ze zdejších pláží. O romantiku tedy rozhodně nebude nouze.

K obřadům, které se konají po celém Řecku, a tedy i na Krétě, se váže několik zajímavostí. Den či dva před svatbou se odehrává zvláštní ceremoniál zvaný „To Krevati“. Ten se realizuje podle předem daných pravidel a pokud budou do puntíku splněna, nic nebrání tomu, aby si zamilovaný pár konečně řekl vytoužené „ano“.

Obřad v kostele

Klasický pravoslavný obřad probíhá podle řecké tradice tak, že do kostela nejdříve přijde ženich se svým svědkem („Koumbaros“) a spolu s dalšími hosty čekají na příchod nevěsty. Ženich navíc drží v rukou svatební kytici, kterou následně předá své vyvolené. Spolu pak kráčí ke knězi, který jim nejprve požehná prsteny umístěnými na pravé ruce a následně přichází na řadu tradice s korunami, které jsou položeny na hlavy snoubenců a mají symbolizovat jakési jejich spojení. Pak již nezbývá, než se napít ze společného poháru a na úplný závěr absolvují kněz, manželé i svědci společnou procházku, jež má evokovat první společné kroky sezdaných manželů. Celý obřad trvá zhruba 45 minut.

Předpokládáme ale, že nebudete chtít absolvovat tradiční obřad, proto jen dodáme, že váš svatební ceremoniál bude s největší pravděpodobností omezen jen na přečtení krétských a svatebních slibů v angličtině (upozorňujeme, že neovládáte-li tento jazyk, je na místě si najmout překladatele), pak následuje podpis důležitých dokumentů. Pak nezbývá, než si dosyta užít společné fotografování, přípitek a samozřejmě také líbánky.

Oddací list vám bude vydaný zhruba do dvou pracovních dnů, které uplynou od samotného obřadu. V ojedinělých případech (brzký odlet, státní svátek) vám bude dokument zaslán přímo domů. Následně je postup takový, že se sňatek uzavřený před úřady cizího státu registruje formou zápisu do zvláštní matriky, která je vedená Úřadem městské části Brno – střed. Žádost o zápis do zvláštní matriky lze podat prostřednictvím kteréhokoli matričního úřadu na území ČR nebo případně přímo u Úřadu městské části Brno – střed. Nutno také dodat, že žádost o registraci se poodává na příslušném tiskopisu, který žadatel vyplní ve spolupráci s úřadem, u něhož bude žádost podána. Nezapomeňte k žádosti dodat také cizozemský oddací list a doklad o státním občanství České republiky.

Samozřejmě, že tento romantický ostrov je ideální také pro období, které bude následovat, tedy pro líbanky. Kréta skrývá mnoho romantických míst, které jsou tu právě pro všechny zamilované páry. Doporučujeme návštěvu zdejších pláží, vyhlášených měst, v nichž se mísí historie s moderními prvky, a samozřejmě také útulné taverny, kde si můžete dopřát večeři při svíčkách. Garantujeme vám, že jestliže si přečtete naše tipy na výlet a dřímá ve vás alespoň trochu duše romantika, na líbanky na Krétě nikdy nezapomenete!


 

Čtěte další články o Krétě!

Aktuální nabídka zájezdů na Krétu



 

 
Tagy: , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist