Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Kréta »

Sport a zábava na Krétě

Zřejmě nikoho příliš nepřekvapí skutečnost, že kromě odpočinku a výletům je možné se na Krétě věnovat také sportu a zábavě. Je libo vyzkoušet rozmanité vodní sporty, pěší turistiku, horolezectví či rybaření? Není problém! Sport a zábava na Krétě má totiž dlouhou tradici, v které byste měli pokračovat také vy! Proto neváhejte a čtěte dál!

Potápění a šnorchlování na Krétě

Rybolov na Krétě

Kréta je ostrov, který spolu s pobřežím dosahuje délky 1000 kilometrů. V minulosti zde bylo tedy rybaření důležitým zdrojem obživy. Dnes se však situace poněkud změnila. Stále je zde sice dost rybářů, a to ať už profesionálních či amatérských, ale jejich úlovky jsou den ode dne menší.

Je to částečně dáno nadměrným rybolovem v minulosti, ale také celkovým poškozením životního prostředí (napomohl tomu jistě i rybolov pomocí dynamitu).

Ovšem pokud si chcete v průběhu rybolovu jen řádně zrelaxovat a nemáte některý z výše uvedených nekalých úmyslů, doporučujeme na Krétu vyrazit v období, kdy není příliš slunečno a bezvětrno. Ideální doba pro lov je v brzkých ranních hodinách, tedy od svítání do deseti hodin dopoledne, či v podvečer, což je zhruba od páté hodiny odpolední až do západu slunce. Za rybolovem doporučujeme vyrazit především k řece Spiliakos, kde máte větší šanci nějakého toho úlovku. Přejeme mnoho zdaru!

Windsurfing a kiteboarding na Krétě

Pokud se řadíte mezi příznivce windsurfing či kiteboardingu, máme pro vás dobrou zprávu. Na většině krétských pláží se vyskytují výborně vybavená centra vodních sportů, příčemž většinou je možné si v nich vypůjčit také surf nebo kiteboardy.

A kam za těmito sporty na Krétě vyrazit?
Vynikající podmínky nabízí například v Ammoudaře na severovýchodě Kréty, dále na ostrově Santorini, konkrétně v Perivolosu a v Perisse. Ovšem pro tyto účely je hojně využívaná i západní písečná pláž na ostrově Paleochora. Nutno však podotknout, že nabídku vodních sportů organizují mnohdy i samotné hotely, v nichž jste ubytování. Proto se po příjezdu bedlivě informujte.

Jezera na Krétě

Jak již bylo několikrát zmíněno, Kréta se může pyšnit také několika krásnými jezery, které stojí za to spatřit na vlastní oči. Konkrétně máme na mysli jezero Kournas a Lake Agia. Nyní si ke každému z nich alespoň něco málo povíme!

Jezero Kournas je největším sladkovodním jezerem Kréty a už údaje týkající se jeho rozlohy jsou nadmíru zajímavé. Na délku měří zhruba 1 kilometr a hloubka vody dosahuje hned několika desítek metrů. Pobyt v této nádherné oblasti si můžete zpříjemnit v některé ze zdejších taveren, které jsou lokalizovány přímo u břehu jezera, a nebo projížďkou po jezeře na šlapadlech, případně také romantickou procházku. Pokud se budete chtít osvěžit, můžete tak učinit přímo v jezeře. Voda v něm je čistá, nicméně je třeba počítat s tím, že vstupy do vody nejsou nikterak upraveny. Přímo ze břehu však můžete pozorovat vodní želvy, sladkovodní kraby i ryby nejrůznějších velikostí. Mnoho taveren naleznete i na východním břehu, odkud budete mít impozantní výhled na modrou hladinu jezera.

Za zmínku pak jistě stojí i jezero Agia, které leží jihozápadně od Chania, a stejně jako jezero Kournas nabízí nádherný výhled na okolní lesy a hory. V neposlední řadě si zde můžete dopřát romantický večer ve dvou v některé ze zdejších restaurací. Spojíte tak příjemné s užitečným.

Hory na Krétě

Pokud vám nevadí nazout také na dovolené pohorky a vydat se objevovat krásy zdejších hor, Kréta je ideálním místem právě pro vás. První místo, které se oplatí navštívit, je Afendis Stavromenos, který je díky své výšce 1476 metrů nejvyšším vrcholem pohoří Thriptis. To se nachází asi 15 kilometrů od Ierapetra. Zajímavostí je, že na vrchol hory vede stezka z Tripti. Jde sice o dost rozbitou, ale stále poměrně bezpečnou silnici, na níž se lze dostat ze silnice spojující vesničky Orino a Tripti.

Na vrcholu hory je k vidění kaple a také velký objekt, který je přístupný všem návštěvníkům. Ten sestává z velké místnosti, jež je vybavena stoly a také lavicemi. Před samotným objektem je k dispozici terasa, která nabízí nádherný výhled na jižní pobřeží. Také vrcholek Afendis Stavromenos nabízí nádherné scenérie – uvidíte například Ierapetra, Libyjské moře, Agios Nikolaos či Krétské moře.

Za výstup stojí také Pachnes, který je nejvyšším vrcholem Levka Oré, tedy Bílých hor. Nachází se v nadmořské výšce 2456 metrů a už Minojci jej v minulosti nazývali jako Berekhintos, Bílý masív. Zajímavé je, že v letních měsících dodávají světelné odrazy světlého vápence vrcholkům bílý jas a v zimě zase hory pokrývá sníh.

Do třetice všeho dobrého si představíme vrchol Kofinas tyčící se do výšky 1231 metrů. Tento nejvyšší vrchol pohoří Asterousia se rozkládá na jižním pobřeží mezi Lendas a Tsoutsouros a lze se na něj dostat pouze pěšky. K výchozímu bodu se dá dostat po nezpevněné silnici vedoucí mezi Kapetaniana a Paranymfi. Dole pod vrcholem je pak lokalizovaná nádherná kaplička a poté nastává nelehký výstup na rozložitý a plochý vrchol. Odměnou však budiž nezapomenutelný výhled na starou kamennou kapličku a také na klášter Koudouma. Výstup za to tedy rozhodně stojí!

Kromě výše uvedených tipů, které hory na Krétě zaručeně zdolat, však nelze nezmínit ani dechberoucí vrcholky hor Dikti, Gingilos, Kastro či Melinadoua. Přejeme mnoho dobytých horských vrcholů!

Cyklistika na Krétě

Cyklistika na Krétě má díky členitému, nezpevněném povrchu, horám i nížinám vynikající podmínky. Vzhledem k tomu, že léto je na ostrově skutečně parné, pro cyklistiku je vhodné období před a po hlavní sezóně. Kola a přilby si na ostrově můžete vypůjčit, domníváme se ale, že mnohem výhodnější bude, přivezete-li si své vlastní cyklistické příslušenství.

Pěší turistika na Krétě

Pěší turistika je jedna z nejlepších možností, jak na vlastní oči poznat krásy Kréty. Nabídka tras je zde velice bohatá a pro milovníky tohoto sportu je jistě velkou výzvou neprošlapané vnitrozemí. Ostrov samotný je hornatý a rozhodně stojí za prozkoumání. Konkrétně doporučujeme Lefka Ori (Bílé hory) na západě Kréty, dále Mt. Idi nacházející se v centru či Mt. Dikti tyčící se na východě.

Soutěsky
Kromě horských cest je však dobrodružstvím prozkoumat také zdejší soutěsky. Konkrétně máme na mysli například Samaria Gorge, Rouvas nebo případně i rokli Ha. Kromě toho však doporučujeme také objevit krásy neprozkoumaných jeskyní, jako například Idaion antro či Diktaion antro, která je považovaná za rodiště Dia.

Závěrem vás musíme upozornit na to, že mnoho cest není na Krétě vůbec značeno, a pokud snad ano, jednoznačně hledejte červenou, případně modrou barvu. Další nevýhodou pěší turistiky na Krétě je vyprahlý terén a nedostatek map a průvodců. Ovšem skrýváte-li v sobě duši sportovce a dobrodruha, věříme, že vás nic neodradí. Kréta za to přece stojí!


 

Čtěte další články o Krétě!

Aktuální nabídka zájezdů na Krétu



 

 
Tagy: , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist