Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Kréta »

Doprava na Krétě

Rozhodnete-li se, že dovolenou strávíte právě na Krétě, je na místě seznámit se blíže s některými pravidly, které je dobré v souvislosti s vybranou destinací znát. Mezi tyto základní informace se řadí i doprava na Krétě. Jak se tedy turisté mohou přemísťovat po tomto dechberoucím ostrově?

Je libo letadlo, auto, taxi, autobus či pěší turistika? To všechno si můžete na Krétě dopřát – stačí si jen vybrat!

Letadlo

Z našeho hlavního města se letadlem do Chania či do Heraklionu dostanete přibližně za tři hodiny.

Výhodou navíc je, že v průběhu léta na ostrov létá dostatek přímých letů, ovšem ochuzeni nebudou ani fandové levnějších charterových letů. Poslední jmenové lety realizují především společnosti ČSA a Travel Service. Odletět s nimi můžete z Prahy, Brna, Ostravy, Karlových Varů či z Pardubic.

Levnou letenku na Krétu však můžete zakoupit i pod značkou Smart Wings. Jen pro zajímavost ještě uvedeme, že se zde nachází také letiště v Sitii, ale z naší země sem žádné lety nelétají. Pokud letíte na letiště v hlavním městě, Heraklionu, připravte se na zajímavé přístání. Přistávací plocha se totiž nachází blízko u moře, což může evokovat dojem, že se co nevidět zřítíte do moře. Ale nebojte se, skutečně jde jen o pouhý dojem, který ihned, co se budete nacházet na pevnině, bude ten tam.

Auta

Dopravní páteří ostrova Kréta je takzvaná New National Road. Jedná se o jakousi dálnici, jež se táhne podél severního pobřeží, konkrétně od městečka Kastelli, Kissamos na západě až přes Chanii, Rethymno, Heraklion do Agios Nikolaos.

Turisté se shodují na tom, že pokud chcete poznat co nejvíce krás Kréty, je nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, vypůjčit si auto. Ve zdejších autopůjčovnách si můžete vypůjčit vozy nejrůznějších značek a tomu faktoru podléhá i jejich cena. Ale pozor, pokud si auto skutečně vypůjčíte, zjistěte si také, jaký typ pojištění mají. Buď může jít o standardní pojištění a nebo o plné pojištění. První jmenované v sobě nezahrnuje pojištění skla, kol a podvozku, zatímco plné pojištění ano. Je rovněž dobré vědět, že je zde možnost rezervovat si auto přes internet. V takovém případě vám jej firma přistaví až přímo k hotelu a vám nebude nic bránit v tom, abyste začali brázdit krétské silnice.

A na kolik vás podobná výpůjčka vyjde? Pronájem malého vozu vás na den bude stát zhruba 65 euro. Za zápůjčku na týden pak zaplatíte okolo 270 euro. Pokud však do půjčoven vyrazíte mimo hlavní turistickou sezónu, můžete ušetřit až o několik desítek euro. Za auto střední velikosti zaplatíte okolo 90 euro za den a 300-400 euro za týden. Pro větší skupiny lidí jsou však nejvýhodnější velká auta (minibusy). Ta pak vyjdou na 150 euro (za den), 730 euro za týden a 640 euro mimo sezónu. Půjčení auta na Krétě se tedy v mnoha směrech oplatí.

A na závěr ještě několik praktických informací. V obci je nejvyšší povolená rychlost 50 km/hod, mimo ni pak 90 km/hod. Je také na místě dodržovat tento předpis a dávat pozor na parkování, protože pokuty jsou opravdu vysoké (např. za přejetí dvojité čáry můžete „vyfasovat“ až 200 euro). Kromě toho si musíte přivyknout na to, že zdejším řidičům blinkr moc neříká, na ostatní řidiče rádi troubí a předjíždí. Budete-li ale dost obezřetní, vaše přeprava po Krétě by měla proběhnout bez větších obtíží.

Taxi

Další možností, jak objevovat přednosti Kréty, je najmout si taxi službu. Ta je zde poměrně levná a co se týče cen, srovnatelná s těmi, na které narazíte v našich luzích a hájích. Pomocí taxi je možno procestovat takřka celou Krétu a nutno podotknout, že tak lze učinit i poměrně levně. Existují totiž dva základní tarify: 1. denní tarif trvá od 5.00 ráno do půlnoci a 2. noční tarif zahrnuje dobu od půlnoci do páté hodiny ranní.

Jak už to tak většinou bývá, taxíky mají obvykle předem určené ceny a používají taxametry. Výjimkou budiž taxíky v menších městečkách a vesnicích, které mají fixní ceny, a to na základě destinace, do které se chcete nechat dopravit. Ovšem orientačně vám můžeme prozradit, že nástupní taxa činí 1 euro, v prvním tarifu zaplatíte za najetý kilometr 0,34 euro, zatímco v druhém tarifu 0,64 euro.

Motorka

V krétských půjčovnách jsou k mání taktéž motorky a skútry. Vyjdou vás na méně peněz, než třeba auto pro dvě osoby. Navíc, chcete-li přejet jen krátkou vzdálenost, vypůjčení motorky pro vás bude v mnoha směrech výhodnější. Na druhou stranu ale nedoporučujeme vydávat se na místa, kde není značená dobrá silnice. Na menších ostrovech však jízdu motorkou vřele doporučujeme. Za těchto okolností je ideálním dopravním prostředkem.

Autobus

Jestliže si chcete třeba jen „odskočit“ na nákupy, je zbytečné si pronajímat auto a nebo využít (drahou) lodní přepravu. Vaším řešením se totiž naprosto klidně může stát autobus. O autobusové dopravě na Krétě lze prozradit, že funguje dobře, přesně a spolehlivě. Jedinou nevýhodou je tedy snad jen skutečnost, že jízdní řády jsou k dispozici jen v hlavním městě a na internetu.

Pokud se obáváte, že se budete mačkat ve starém, přeplněném autobusu, vaše obavy jsou naprosto zbytečné. Vozy jsou zde v poměrně slušném stavu. Na hlavních tazích se svezete v luxusních Mercedesech, mimo ně pak v o něco méně konfortních, zato klimatizovaných autobusech. Co se týče spojů, celý ostrov je protkán autobusovou sítí. Bližší informace o tom, odkud a kam se můžete pomocí autobusu dostat, naleznete na internetu (jízdní řády, ceny, mapy zastávek).

Předpokládáme, že vás zajímají také ceny jízdenek. Ty se liší na základě toho, na jakém místě nastupujete. Na hlavních linkách a ve městech jsou ale k mání budky, v nichž je nutné si zakoupit jízdenku. V opačném případě vás do autobusu nepustí. Upozorňujeme také, že není od věci na řidiče autobusu zamávat, coby znamení, že hodláte nastupovat. A jak je to tedy s cenami? V průměru se cena jízdenky pohybuje okolo jednoho eura za najetých deset kilometrů. Finální suma se ale dále modifikuje dle celkové délky trasy. V případě zájmu je možné zakoupit si také zpáteční jízdenku.

Lodě

Je jakousi nepsanou samozřejmostí, že na všech exotických ostrovech si můžete dopřát také jízdu lodí. Ani Kréta není výjimkou. K mání jsou zde především lodě turistické a s nejrůznějšími atrakcemi jezdí okolo pobřeží. Lodí se dá dostat na nejrůznější místa, mimo jiné také třeba na ostrov Gramvousa. Je také jednou z možností, jak se dopravit na a také z Kréty. Trajekty jezdí například do přístavu Souda, který se nachází na západě, kousek od Chania. Osobní lodní doprava pak jezdí pravidelně na lince Athény – Heraklion. Lodní lístek vás v tomto případě přijde na něco málo přes 20 euro.

…po svých

Máte-li rádi dlouhatánské procházky, doporučujeme poznávat krásy Kréty také po svých. Ostrov je totiž tvořen také nádherným pobřežím a horami. Pobřeží sice může být pro vášnivé turisty nudné, zato hory dokáží zkrotit nejednoho sportovce milujícího adrenalin. Do hor doporučujeme zakoupit kvalitní boty. Naše tipy, které horské vrcholky stojí za to zdolat, naleznete v rubrice Sport a zábava na Krétě.


 

Čtěte další články o Krétě!

Aktuální nabídka zájezdů na Krétu



 

 
Tagy: , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist