Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Kréta »

Nákupy na Krétě

Každý z nás si z dovolené chce přivézt nějaký ten suvenýr. Symbolizuje nám totiž jednak dny strávené na tomto místě, ale také může být vhodným dárkem pro naše nejbližší, kteří na nás doma čekají.

Nutno podotknout, že poptávka po upomínkových předmětech je na ostrovech značná a místní producenti suvenýrů ji nestíhají naplňovat. Co si tedy můžete během nakupování na Krétě pořídit? Na to odpoví další řádky!

Hned na úvod je třeba zmínit, že předměty, jenž si na ostrově můžete pořídit, pochází z nejrůznějších koutů světa. Kromě toho ale také z Dálného východu. Záleží tedy hodně na vás, jakým upomínkovým předmětům dáváte přednost. V turistických oblastech narazíte na obchod se suvenýry na každém kroku a jejich sortiment je v mnoha ohledech velmi podobný.

Zdejší produkty jsou ovlivněny uměním místních řemeslníků. Tyto osobité rukodělné předměty si můžete zakoupit v obchodech v Heraklionu, v Chanii a samozřejmě také v Rethymno. Zajímavostí také je, že zde existuje organizace sdružující řecké drobné řemeslníky a také dílny uměleckých řemesel, která se jmenuje Eommex.

Otevírací doba většiny obchodů je následující: v pondělí, ve středu a v sobotu můžete vyrazit za nákupy od 8:00 hodin ráno do 14:30 hodin odpoledne. V úterý, ve čtvrtek a v pátek pak od 8:00 hodin ráno do 13:30 hodin odpoledne a poté ještě od 17:30 do 20:30 hodin večer. Turistické krámky otevírají sedm dní v týdnu (včetně svátků) a zavírají až později v noci.

A co si můžete na Krétě zakoupit? Je toho opravdu hodně, ale za zmínku určitě stojí například paradosiakópsomi, což je tradiční chleba, který se vyrábí ze slaného těsta a obvykle je vyzdoben květy, listy, figurkami a kříži. Milovníci bižuterie s největší pravděpodobností neodolají kombolói, což jsou korálky navlečené na šňůrce, které připomínají růženec. Jedná se také o určitý relaxační předmět, jenž je vyroben z nejrůznějších materiálů, jako například z polodrahokamů či dřeva.

Dalším velkým lákadlem je i keramika a hrnčířské zboží. K mání je opravdu široký sortiment, který zahrnuje miniatury řeckých domů a kostelů, dále plastiky, vázy, květníky, svítilny a ozdoby všeho druhu. Voní-li vám naopak nejrůznější koření, na Krétě si je můžete zakoupit v nádherném dálkovém balení. Gurmání však mohou své chuťové buňky ukojit také pomocí krétských výnikajících sýrů, oliv a nejrůznějších cukrovinek.

Na Krétě se však kromě laskomin oplatí také koupě kožených výrobků v podobě tašek, kabelek, peněženek, pásků či bot. To vše je za výborné ceny k dostání v Rethymno a Chanii. Přivézt si však domů můžete také tkané výrobky a výšivky. Dámy zaručeně neodolají moderním kopiím antických zlatých a stříbrných šperků, případně výrobkům z olivového dřeva, kterými mohou vyzdobit svůj domov.

Muži naopak zřejmě neodolají a zakoupí si některý z krétských nožů. Jedná se o ruční originály, které jsou na čepeli signované. A na závěr vám doporučíme koupi některé z ikon. Nejlepším místem, kde lze provést jejich nákup, je ateliér umělce či malířská dílna. Typickým příkladem budiž dílna v klášteře Zoodóchos Pigí u Chania, kde tento produkt vyrábí asi deset jeptišek. Ikony jsou k dostání v různých velikostech a dokonce je možné sledovat přímo jejich výrobu.

Za trhy pak můžete vyrazit do hlavního města Heraklion, dále do Chanie, Rethymno či Kastelli. Věříme, že během nakupování na Krétě si přijde na své každý z vás!


 

Čtěte další články o Krétě!

Aktuální nabídka zájezdů na Krétu



 

 
Tagy: , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist